NL | EN

Carmina Burana komt naar MAINSTAGE 's-Hertogenbosch

4 oktober 2021
  • Delen:
WorldConcerts_004

Dirigent Raymond Janssen tekent samen met het International SymphonyOrchestra uit Lviv en het nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’ voor een grootseuitvoering van de ‘Carmina Burana’. In 2019 trok deze concertreeks volle zalenen verbrak alle records. Niet voor niets behoort de Carmina Burana – mededankzij het wereldberoemde ‘O Fortuna’ - tot de meest populaire muziekstukkenter wereld. Meer dan 130 musici voerden het muzikale meesterwerk vancomponist Carl Orff uit en de publieke belangstelling was massaal. Uit enquêtesonder het publiek bleek het gezelschap te worden gewaardeerd met een 9,2.Een waardering om trots op te zijn! Een reprise in 2021 kon dan ook nietuitblijven. Op vrijdag 12 november komt de Carmina Burana naar Mainstage in 's-Hertogenbosch.

Geniet van elk moment dat geluk brengt. Deze boodschap vormt het centrale themavan de ‘Carmina Burana’, een muzikaal meesterwerk van de hand van componist Carl Orff. In de 13de eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten - als reactieop de strenge en vrome idealen van de kerk - het genot van de liefde, de drank en hetzwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn‘Carmina Burana’ en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Hetresultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol met voortstuwende ritmes.Mede dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting maakt dit van elke uitvoeringeen intense belevenis. Het meest beroemde stuk uit de Carmina Burana is zondertwijfel ‘O Fortuna’. Het heeft anno 2020 een iconische status bereikt en is toegepastbij tientallen commercials, als basis voor hedendaagse hits en werd gebruikt bij filmsals Excalibur en The Doors. Dirigent Raymond Janssen presenteert tijdens zijnuitvoering van de Carmina Burana een overweldigende versie van dit spectaculairenummer dat direct het hoogtepunt van het concert vormt. Het karakter van de muziek– majestueus en imposant - zorgt sowieso voor een onvergetelijke middag of avond.De Carmina Burana is een scenische cantate voor sopraan, tenor, bariton, groot kooren orkest en speciaal geschreven voor een uitgebreide sectie bijzondereslagwerkinstrumenten. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie van deCarmina Burana zijn uniek en bovendien rijk aan humor. De proloog, het magistralekoorwerk Fortuna Imperatrix Mundi, is tevens het slotkoor, waarmee de cirkel rond is.

Orkest en koor
Het majestueuze meesterwerk wordt onder leiding van Raymond Janssen uitgevoerddoor het orkest met de gepassioneerde musici van INSO Lviv en het Oekraïensenationale koor ‘Dumka’. Dit professionele koor staat wereldwijd bekend om hununieke koorklank. Het orkest bestaat uitsluitend uit jonge, zeer begaafde engepassioneerde musici. Ook in Nederland heeft dit orkest reeds een goede reputatieopgebouwd. In 2018 onder meer met een spectaculaire uitvoering van ‘The Star WarsSuites’ van componist John Williams en voor een groots kerstconcert in HetConcertgebouw. Initiatiefnemer van deze bijzondere concertreeksen in Nederland iscomponist, pianist en dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereldvan klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele enkwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral een specialist op het gebied vanOost-Europese topmusici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonieorkestenen koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië enBelgië te halen. Zijn inspanningen werden in november 2018 tijdens een specialevoorstelling in Het Concertgebouw bekroond met een culturele onderscheiding vanRoemenië, die werd uitgereikt door de ambassadrice van dat land. Voor Janssen eenbelangrijke stimulans om door te gaan met de realisatie van unieke concerten. Detournee van de ‘Carmina Burana’ is daar een goed voorbeeld van.